Çözüm;
1-Yumuşak hoş kokulu ve hassas ciltler için geliştirilen diş sabunu (kremi) ve/veya organik kaliteli yeşil sabun (bazılarının kokusu tiksindirebilir) alınır.
2-Başparmak kalınlığında kaliteli bir misvak dalı ağzın her yerine ulaşabileceği ya da hoşlandığınız uzunlukta odun lifleri tüylendirilir ve /veya tellendirilir. Küçük ağızlar için daha kısa diğerleri için daha uzun telli-odun lifli oluşu beklenir.
3-Süzgeçli/süzgeç takılı musluk ya da arındırılmış suyunun altında misvak tüyleri ıslatılır ve yumuşak sabun kremine (beyaz ve hoş kokulu organik sabuna) 3-4 kez sürülür.
4-Köpüren misvak tüyleri(ince odun lifleri) damaklara, diş etlerine ve ağız içine 1-2 dakika yumuşak bir şekilde sürülür ve/veya isteğe bağlı olarak bastırılarak dişlerde misvaklanır.
5-Hoş kokulu ve süt köpüğü niteliğindeki köpük hemen dışarı atılmaz ağız iyice ve zevkle çalkalanır.
6-Dişlerin, damakların arasındaki ve ağız içindeki ağız kokusu yapan yiyecek kırıntıları da eriyinceye kadar ağız 1-2 veya 3 dakika hoş kokulu sabun köpüğüyle çalkalanıp temizlenir.
7-Temizlikten sonra süzgeçli musluk suyundan ve/veya sıcak suda misvak sabunla bolca yıkanır.
8-Misvak lifleri üzerinde biraz hassas cilt sabun köpüğü kalışı veya hafif köpüklü arı suya batırılır ve bir sonraki kullanış için; mikropsuz, temiz, nemli ve yumuşaklığını korur.
9-Sabunlu suda bile bekletilmiş misvak genellikle nahoş ve/veya tiksindirici kokabilir. Çünkü misvak lifleri ağız kokusunu, ağızdaki yemek kırıntıları ve fiziksel yükleri emer... vb çok yararlı özellikleri içerir. İstenmedik misvak ve suyun kokusunu önlemek için; misvakı kullanmadan önce, her seferinde mutlaka temiz ve doğal suda veya sıcak suda bolca durulayın sonra ya hoş kokulu sabuna sürün ya da saf olarak dişlerinize, damaklarınıza sürerek ağız masajınızı ve ağız temizliğini bir arada yapın. Aksi takdirde misvak tarafından emilen yemek kırıntıları kokusu, istenmedik fiziksel parçacık ve yüklerin nahoş kokusu sizi tiksindirebilir ve misvağın sabunla istendik; ağız-damak-dişleri yıkayış ve ağız kokusunu giderici nimetlerinden yararlanamazsınız. Afiyet olsun insanlara! Ağız, damak, diş eti, diş temizliği ve mukoza masajının bir arada yapışı keyiflidir.
10-Daha da ileri giderek; misvakımızı, diş eti gıcırdamasını önleyici yumuşak diş plastiklerimizi ve takılı seyyar dişlerimizi her zaman güvenle tertemiz (hijyenik) olduğundan emin bir şekilde; hassas cilt sabunu köpüğü katkısıyla hazırlanmış temiz su (süzülmüş su, kaynatılmış ve soğutulmuş arı su veya temiz ve doğal kaynak suyu) çözücüsü (solüsyon) içine boş zamanlara saklayabiliriz. Kullanıma başlarken temiz suyla köpükten arındırışı kâfidir. Ancak bu doğal temiz hassas cilt sabunu çözeltisi 2-3 günde bir değiştirilmelidir.
-Sonuç; kokuşmamış temiz misvak, temiz yumuşak diş plastiği, temiz takma dişler ve temiz ağızla yaşayış alışkanlığı AFİYET VE HELAL OLSUN İNASNLARA VE SİZE.
-İnsan oluşun temiz ağızla tadını yaşayın inşallah.
-Farkına varmadan ağız kokunuzun iğrençliğini; dostlarınız, çocuklarınız, eşiniz… vb insanlar çekmesin!
-İnsanın bir dişi bile çürüyorsa o insan çürüyor demektir.
-Emanete belki de en büyük ihanetlerden biri budur.
-Ola ki bilerek ya da bilmeden; bir fert, toplum, devlet, kavim/lere, insana/lara ve yaratığa/lara ve kendine yapılacak en büyük kötülük;kendisine liyakatli bakamayacak kadar hazıra alıştırış ve/veya yanlış-sakat-eksik bakımı özendiriş; eğitimi, cehaleti ve/veya kahpeliğidir. Demirkuş, 2011
Ağız Sağlığı ve Temizliği (Ağız İçi Yıkanışı) Konusunda Çıkarsayış ve Ders Alış;
-Ağız sağlığımızı ve temizliğimizi özenerek, zevk alarak ve sevinerek nefes alış veriş kadar değerli olduğunun bilincinde oluş ve ağız sağlığımızı hissederek uyukuya dalış ve uykudan o sağlığı zevkle hissederek temiz uyanış çok önemlidir.
-Dişlerimizi nano teknolojiyle bile hazırlanacak olan macun ve yumuşak inorganik ve/veya organik olmayan yumuşak plastik (plastiklerin bazı koşullarda kanserojen oluş olasılığı var?) ağız fırçalarıyla ve macunla üç öğün ömür boyu zımparalayarak parlatmakla ile son derece hassas olan; diş etlerimizin, damaklarımızın ve ağız içi mukozamızın zımparalanmaması gerektiği arasındaki ince ve hassas ayrıcalığın farkındalığını kavrayış ve/veya biliş önemlidir.
-Belki de yaş ilerledikçe 3 öğün zımparalanan damak (diş eti) mukozası deri tabakası her macunlu fırçalayış darbelerinden sonra, kendisini hızlı yenileniyişte geciktiği için diş eti çekilişi ve/veya diş eti kanayışı da olabilir.
-Bekli de ben 30 yıldır günde 2-3 öğün dişlerimi parlatıp temizleyeyim derken, damaklarımı ve diş etlerimi zımparalıyormuşum.
-Kim bilir fakına varmadan (cehaletimden) yaşam döngümde daha kaç kaş yapayım derken kaç göz zımparalıyorum. Allah CC akıl verir bana inşallah.
-Son derece hassas olan diş etlerimizin, damaklarımızın ve ağız içi mukozamızın yiyeceklerden ve diğer kırıntılardan ağız içi temizlenişinin ve/veya arındırılışının gerektiğinin de bilincinde oluşu ile dişlerimizi parlatış ve damaklarımızı (diş etlerimizi) macunla zımparalayış arasındaki farkındalığın liyakatli algılanışı çok önemlidir.
-Diş Macunu Ağzımızı Zımparalayarak Temizler. Misvak ve Sabun İse İstenmedikleri Eriterek , Okşayarak ve Ağız İçini Yiyecek Artığı Çöplüğü Oluşundan Kurtarır (Temizler).
-Bu yöntemi 15 gün uyguladığımda; diş etlerim, damaklarım hatta tüm ağız mukozamın, yemeklerden hemen sonra, yemek kırıntılarından temizleniş hissi, huzuru ve gereksinimi bende uyandı.
-Ola ki ilerde yemeklerden sonra ağız temizliği alışık tepkileri (refleksleri) gelişecektir bende.
Önemli;
-Bu bilgi ve sonuçlar deneyim ürünüdür.
-Uygulamadan önce diş doktorlarınıza mutlaka danışın sonra uygulayın.
-Her diş eti kanayışı aynı nedene/lere bağlı değildir.
-İşi ehline soruş ve yaptırış daha evladır. Çıkarsayışından hareketle davranışı öneririm. 24.07.2011 Prof.Dr.Nasip DEMİRKUŞ